19.6.2017

Creative Connection ja teatterivaikutteita Intiasta

Lauantaina 17.6.2017 klo 18.00 - 21.00 Kuvion toiminta-alueen teatterialan toimijoita ja taiteilijoita kokoontui yhteen Majatalo Myötätuuleen luomaan kontakteja Intiaan ja tutustumaan tiedostamisen teatteriin. Paikalla oli Natya Chetana teatteriyhdistyksen perustaja ja ohjaaja Subodh Patnaik.




Natya Chetana on intialainen vuonna 1986 perustettu yhdistys, jolla on Suomessa yhteistyötä mm. Siemenpuun kanssa. Kiitos Siemenpuun, yhdistyksellämme oli mahdollisuus toteuttaa toimijoille ilta verkostoitua ja tutustua Intiaan. Natya Chetana yhdistyksen tavoitteena on omien intialaisten perinteiden ja teatteritoiminnan vahvistaminen. Yhdistyksen toimintaa ohjaa englantilaisesta siirtomaakauden vaikutteista irtautuminen oman yli tuhansia vuosia vanhan teatterikulttuurin arvon tunnustamiseen.

Yhdistyksen toimintaan kuuluu mm. "CyCo" -teatteri eli lyhyen teatteriesitysten esittäminen kylissä ja matkaten pyörillä. "Intimate" -teatteri urbaaniin ympäristöön, teatteri työpajat ja vuosittainen teatterifestivaali. Yhdistyksen periaatteisiin kuuluu etenkin naisten johtamis-/ ohjaamistaidon vahvistaminen teatterissa, lapset teatterissa ja tiedostamisen teatteri eli vaikuttaminen yhteiskunnallisiin teemoihin.

Yhdistys näkee toimintansa puuna. Puun juuret ovat ihmisten mieli, puunrunko on prosessi yhteisöllisyyteen ja oksat ovat yhteiset pyrkimykset ja kukat sekä lehdet yhteisen toiminnan tulokset. Puuta kastelee vesikannu, joka on teatteri. Teatteri herättää ihmisiä ajattelemaan, synnyttäen yhteisöllisyyttä, ideoita ja toimintaa, jotka versovat ajassa eri tavoin.

Yhdistyksen teatterin tavoitteisiin kuuluu pyrkimys antaa elämys, jossa teatterin sanoman voi ymmärtää eri aisteja hyödyntäen ja tulkinnan esteenä ei ole erityisryhmiin kuuluminen tai kielimuuri. Subodh Patnaik on mm. ohjannut näytelmän, jossa on ollut 8 näyttelijää/ 4 eri kansallisuuden edustajaa ja näytelmä on toteutettu niin, että Subodh Patnaik on jakanut kaikille tekstin englanniksi ja näyttelijät ovat kääntäneet vuorosanansa omalle äidinkielelleen ja näytelmässä, jokainen näyttelijä on esittänyt roolinsa omalla äidinkielellään.

Itselleni Kulttuuriyhdistys Kuvio ry:n kulttuurituottajana minulle oli ilo viettää koko viikonloppu Subodh Patnaikin seurassa intialaiseen kulttuuriin tutustuen. Vieraallemme tehtiin tutuksi suomalaista perinnekulttuuria Korteniemen perinnepäivillä.


Keskustelua herätti perinnekäsityöt ja rakennustekniikka sekä yrttien hyödyntäminen. Iloa keskusteluun toi eri kansallisuuksien tapojen vertaileminen: intialaiseen kulttuuriin ei mm. kuulu taputtaminen. Ongelmalliseksi tulee Euroopassa, mikä on sopiva aika taputtaa?

Korteniemeltä matka jatkui luontokeskukseen ja Somerolle Majatalo Myötätuuleen. Subodh Patnaik oli positiivisesti vaikuttunut Myötätuulen Mamma marttyyri teatteriesityksestä ja näyttelijöiden taidoista. Näytelmä herätti keskustelua sukulaisuussuhteista seurustelutapoihin Euroopassa ja Intiassa. Onko käsikädessä yhdessä käveleminen lupaus avioliitosta? Miten te vastaisitte kysymykseen?


Kuvion toiminta-alueella on monipuolisesti harrastajateatteritoimintaa ja suomalaiset ovat innokkaita esiintymään teatterissa, vaikka yleensä suomalaisia kuvataan vaitonaisiksi ja vähäsanaisiksi. Miten teatteri on valloittanut meidän sydämemme? Miten teatteri saa paljon harrastelijoita liikkeelle?

Vieraamme oli erittäin tyytyväinen yöpymiseen Majatalo Myötätuulessa ja seuraavana aamuna lähdimme ajamaan kohti Katajamäen yhteisöä Vilppulaan, jossa saman päivän aikana oli ohjattavana intialainen työpaja.

Matkalla määränpäähän pysähdyttiin mm. Ypäjän Musiikkiteatterilla. Huvittuneisuutta matkalla vierailijallemme herätti Ideaparkin tarjonta "This is madness" ja meille kaikille niin tutut koirankakkapussit.

Matkaa määränpäähän viivästytti myös teknologia, johon Natya Chetana ei toiminnassa niin vahvasti panostakaan. Muutamien kierrosten jälkeen mottoritien liittymissä, vihdoin GoogleMaps päästi meidät karusellistaan ja kohti todellista määränpäätä. Emme siis vakuuttaneet vierasta teknologiallamme? 
  
Matka taittui iloisessa seurassa ja keskusteltavaa riitti monipuolisesti henkilökohtaisista asioista yhteiskunnallisiin. Määränpäässä oli lämmin vastaanotto ja juuri tulimme sopivasti paikalle nauttimaan syntymäpäiväkakkua.



Katajamäen yhteisö on luonut oman maailmansa luonnon helmaan vanhan luontaisparantolan ympäristöön.


Itseäni alueella kiehtoi erilaiset rakennustekniset ratkaisut ja yksityiskohdat. Hienoa!



Mitä sitten tulevaisuus tuo tullessaan, sen aika näyttää? Tuleeko Suomeen pyöräilevä teatteri tai intialaisia teatteriesityksiä? Sitä saatte jännityksellä jäädä odottamaan! Jotain kuitenkin tämä tapaamisen siemen kasvattaa.





Mitä muuta on suunnitelmissa hankkeesta Creative Connection? Elokuulle olemme viikoille 34 ja 35 suunnitelleet Kuvio NEXUS 17 viikkoja. Viikon sisältää monenlaista ohjelmaa ja Kuvion toiminta-alueella on kirjavajoukko erilaisia tapahtumia Ypäjän Pertunpäivän juhlista, Tammelan kirppiskierrokseen, Forssan Mykkäelokuvafestivaaliin, Humppilan sadonkorjuujuhlaan ja Itse NEXUS 17 viikkoon. Lisää tietoa viikosta http://nexus.kuvio.org/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti