2.11.2016

RE3:sta Creative Connection -hankkeeksi

"Forssan museon RE3 hankkeesta jäi itämään idea yhteistyön jatkosta Saksalaisen kumppanin kanssa. Niinpä vain syntyi Kuvion Creative Connections -hanke, jonka puitteissa pääsimme tutustumaan tarkemmin Apoldaan ja lähiseutuihin, entisen DDR:n alueelle." Elina

Tutustumassa Neckerodan värjäyskeskukseen 27.8.2016
(Kuva Minna Lehtola)
Kulttuuriyhdistys Kuvio ry:n Creative Connection -hanke sai innovaatiota jo olemassa olevista yhteyksistä Saksaan. Forssan museon RE3 -hankkeesta, jossa vierailtiin mm. Neckerodassa ja Leader rahoituksella toteutetusta värjäyskeskuksessa. Edellisellä vierailulla paikalliset kertoivat kansallista tunnustusta saaneesta värjäys- ja käsityötapahtumastaan elokuussa ja kiinnostus nähdä, miten 200 asukkaan kylä toteuttaa suuren värjäys- ja käsityötapahtuman jäi kiinnostamaan.

"Heti ensimmäisenä päivänä matkalla Martina-Luise Muller-Orloff kertoi meille väreistä. Itse asiassa kyseessä oli maavärit, ekologiset maalit. Martina-Luise oli opiskellut arkkitehtuuria, mutta hurahtanut maaväreihin. Hänellä on yritys, Farbaufbau Weimar, jonka puitteissa hän toimii. Hän rakastaa maavärejä! Niiden reagointia vallitseviin olosuhteisiin, valon määrään ja laatuun, Okran hehkua. Tämän luennon jälkeen emme enää voi maalata lateksilla. Mukaan saimme reseptin munatemperasta. Kuin kolikon toisena puolena kävimme myös paperitaiteijan ateljeessa. 
Kaikki oli valkoista. Veistoksia valkoisesta paperista. Vain muotoja, ei värejä." Elina

Värjäys- ja käsityötapahtumassa oli esittelijöitä eri puolelta Saksaa tekemässä toimintaansa ja tuotteitansa tutuksi
(Kuva Minna Lehtola)

"Fabrikgallerie, vanha tehdasrakennus, nykytaidetta vintille asti. Kiinnostavaa, tasokasta. Malliesimerkki innostuksesta, jolla vanhat tehdasraknnukset saadaan hengittämään taiteen tahtiin.

Sitten Erfurtissa BussinessSupport Center ThEx eli Thuringerin yrityskeskus tai jotain sinnepäin. Talo oli upo-uusi, into kehittämiseen kova. Yksikään liike-idea ei ollut niin mitätön, että se ei olisi saanut kehittäjien tukea ja huomiota. Täällä on siirrytty talousmallista toiseen ja haastetta on riittänyt. Siinä tietenkin koko Saksa on ollut mukana rahoittajana. Kohta ensinmäinen vapaan yrittäjyyden sukupolvi alkaa eläköityä ja siihen ollaan varautumassa ja etsimässä jatkajia yrityksille. ThEx:ssä tapasimme myös Jana Theuerkaufin, start-up oppaan, jonka tehtäviin kuuluu myös maahanmuuttajien ja pakolaisten työllistäminen. Asia, johon Suomenkin kannattaisi satsata." Elina

Neckerodassa tapahtumassa esittelemässä yritystä,
jolla on pitkät perinteet ja tietotaitoa sekä
toimintaa myös Erfurtissa
(Kuva Minna Lehtola)

"Erfurt on Nukkumatin kaupunki! Aivan, se pikkumies joka pikkukakkosen päätteeksi tuli paikalle mitä erikosemmilla vempeleillä ja heitti unihiekkaa perheen pienenpien silmiin. Hän ja monet muut nukke-animaatio tyypit ovat kotoisin Erfurtista." Elina


Neckerodan tapahtumassa paikallisten kodit ja pihat
olivat osittain auki vierailijoille (Kuva Minna Lehtola)

"Lauantaina kohti Neckerodan värjärimarkkinoita, joka oli yksi pääkohteistamme. Koko kylän täyttävä tapahtuma, käsityöläisiä eri aloilta, luonnonmukaista värjäystä,. Vaikka mitä! Lähtiessämme värjärimessujen hengetär, Hanne-Lore Stein yllättää ja heittää meille näyttelykutsun House of Colorsiin vuonna 2019. Teemana on väri. Yhteistyömme siis tulee jatkumaan. Hanne-Lore itse tulee Suomeen pitämään näyttelyä ja ehkä värikurssiakin kesällä 2018.
Mitä muuta haluamme Saksasta Suomeen? Ainakin Wiebken luennot "mediation"- kriisinratkaisutekniikasta." Elina

Neckerodan tapahtumassa oli myös tarjolla useita
vaihtoehtoja nälkään ja janoon
(Kuva Minna Lehtola)

"Ohjelma oli tiivis ja antoisa, kuorrutettu 30 asteen helteellä. Vettä saimme niskaamme ainoastaan oopperasta kotiin kävelessämme. Sekään ei haitannut, oli vaan niin hyvä ja raikas Taikahuilu! Lyric Opera Studio Weimar oli ohjaajansa Damon Nestor Ploumisin johdolla harjotuttanut kansainvälisten nuorten oopperalaulajien teoksen. Mukana oli suomalaisiakin laulajia ja väliajalla tapasimme Laura Krogiuksen. Hänestä kuulemme vielä. Yhteenvetona voi sanoa: INNOSTUS. Pitelemätön innostus omaan asiaan, usko, että se tarttuu ja ideat lähtevät kehittymään. Vaatimattomuudesta viis.
Niin, Apolda, tulee omenasta." Elina

Neckerodan asukkaiden puutarhat
olivat täynnä luovia ratkaisuja
(Kuva Minna Lehtola)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti