1.11.2016

Värien vuorovaikutus


Tervetuloa teksti seinällä Fabrikgalleriassa.

Apoldassa meillä oli ensimmäisenä päivänä tervetuliaiskahvit ja luentoja Fabrikgaleriassa. Tutustuimme myös Matthias Schwarzerin esittelemänä ergonomiaan erikoistuneeseen yritykseen. Yrityksen tuotteita näkee seuraavissa valokuvissa:

 Tuoli säilytystilalla (Kuva Minna Lehtola)

Rumpalille suunniteltu ergonominen tuoli (Kuva Minna Lehtola)

Tuolit, jotka eristävät ääntä ja voi liittää yhteen (Kuva Minna Lehtola)


Fabrikgalleriassa Martina-Luise Müller-Ortloff, Farbaufbau Weimar , luennoi värien vuorovaikutuksesta. Martina-Luise valmistaa itse maavärejä, luennoi ja maalaa sekä pitää työpajoja. Hänen olemuksestaan huokuu intohimo työhönsä. 

Värien luoma vaikutelma koostuu tekniikasta, materiaalista ja värien koostumuksesta. 

Aina 1915 vuoteen asti käytössä ovat olleet maavärit, sen jälkeen yhä enemmän käyttöön ovat tulleet kemikaaleista tehdyt värit. Kemikaaliteollisuuden myötä mm. okrasta, joka ennen oli täynnä eri sävyjä ja valoa tuli yksittäinen määre. Maavärien sisältöön vaikuttavat mineraalit ja niiden koostumus. Tämän vuoksi ne eivät koskaan ole samanlaisia. Maavärit heijastavat valoa eri tavalla eri ympäristössä ja se tekee väreistä elävämmän.

Martina-Luisen mielestä teollisuuden myötä värien laadun sydän hävisi.

Hän antoi myös vinkkejä värien valmistukseen. Reseptiin sidosaineena voi olla niin arkinen elintarvike kuin kananmuna tai jauho. Resepti voi mm. sisältää: öljyä, vettä ja ruisjauhoja. Jauhoja keitetään tunti ja tämän jälkeen lisätään maaväriä ja muita ainesosia. Värin valmistaminen jatkuu keittämisellä ja yksittäisten aineide lisäämisellä. Värin valmistuksessa voi myös hyödyntää piimää.




Martina-Luise luennoimassa (Kuva Minna Lehtola)
Martina-Luisen valmistamia värejä (Kuva Minna Lehtola)

Värien valmistaja ja taiteilija (Kuva Minna Lehtola)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti